Aleks Abrines (25 godina, 198 cm) drugo je Barselonino "NBA pojačanje" ovog leta, posle basnoslovno plaćenog Nikole Mirotića!

Momak koji je od 2012. do 2016. već bio u redovima Katalonaca, osvojivši jednu titulu prvaka Španije i jedan Kup kralja, vratio se posle tri sezone u timu Oklahoma Siti Tandera.

Preciznije, dve i po sezone, pošto je otpušten u februaru, uoči pauze za Ol star meč.

Kasnije je priznao da je imao ozbiljnih psiholoških problema i da više "nije mogao da vidi" košarkašku loptu.

Na 174 meča regularnog dela sezone igrao je u proseku 16 minuta i postizao 5,3 poena, nakon što je u poslednjoj evroligaškoj sezoni (2015/16) beležio 9,3 poena po utakmici, ali nema sumnje da će Svetislav Pešić očekivati više od toga.

Abrines je 2016. bio Evroligina "Zvezda u usponu".

Sa reprezentacijom Španije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i na Eurobasketu 2017, kada je zbog povrede propustio veći deo turnira.

Izvor: Youtube/AG8000

Barselona je pre njega i Mirotića angažovala Korija Higinsa, beka koji je sa CSKA proletos osvojio Evroligu, kao i centra Brendona Dejvisa, koji je sjajnim partijama u Žalgirisu zaslužio mesto u idealnoj petorci elitnog kontinentalnog takmičenja.

Uz starosedeoce Ertela, Pangosa, Ribasa, Kjurika, Hangu, Šmitsa, Oriolu, Tomića i Pustovija, evidentno je da Pešić u rukama ima materijal za najveće domete. Ostaje da se vidi kako će sve to uklopiti na terenu i da li će se Barsa konačno vratiti u vrh evropske košarke.

Generalni menadžer kluba Naćo Rodrigez je pre Abrinesovog potpisa izjavio da će njegovim eventualnim dovođenjem biti zaključen sastav za predstojeću sezonu.