FIFA je odlučila da pooštri mere borbe protiv rasizma!

Svedoci smo toga da sve češće na fudbalskim terenima širom planete imamo slučajeve rasističkog ponašanja navijača zboh kojih su "targetirani" fudbaleri čak razmišljali o tome da napuste meč, kao svojevrstan način protesta.

Pitanje je koliko bi to promenilo stanje stvari, po pravilima bi čak morali da zarade i suspenziju, dok bi vinovnici čitavog događaja dobili daleko blažu kaznu.


Odlučnija borba protiv toga podrazumeva promenu pravila po kojoj će sudije ubuduće imati pravo da PREKINU UTAKMICU u slučaju rasističkog ponašanja navijača - odnosno, ona se ne bi nastavila posle pauze, opomena, molbi...

Takođe, ukoliko fudbaleri budu ti kod kojih se primeti rasističko ponašanje, ali i vređanje zbog seksualne pripadnosti, religije i slično - sledi im suspenziju na 10 mečeva!

"U slučaju da se prestup ponovi, moguće je oduzimanje bodova, 'zatvaranje' tribina za jedan ili više mečeva, zabrana timovima da igraju na svojim stadionima, poraz za zelenim stolom i izbacivanje iz takmičenja", stoji u novim pravilima koje je FIFA usvojila, a sve sa namerom da preventivno promeni rasiste.

Poslednji u nizu ovakvih događaja desio se na PRIJATELJSKOJ utakmici između Bohuma i Sent Galena. Igrača nemačkog tima Džordija Osei-Tutua vređao je protivnički fudbaler, zbog čega je momak afričkog porekla čak i zaplakao...


Takvih primera je nažalost sve više, a videćemo da li će ovo pravilo FIFA, bar na takav način, ubediti navijače i igrače da je rasizam neprihvatljiv.