/Goran Arbutina - mondo.ba/

Odluka deoničara Evroligine upravljačke kompanije "ECA“ (Euroleague Commercial Assets) o novom načinu ulaska u Evroligu odjeknuo je košarkaškom Evropom, pa i na Jadranu.

Prema ovoj odluci, ABA liga, kao ni VTB liga, nemačko i španskoprvenstvo više neće direktno davati učesnika Evrolige, već će umesto toga Evroliga deliti tri "vajld karda", a jedno mesto pripašće vicešampionu Evrokupa.

Vrlo brzo, ipak, stiglo je ohrabrujuće pojašnjenje za klubove ABA lige, mada je utisak da treba imati dozu rezerve u pravcu toga kako će se odvijati događaji do sledeće godine u ovo vreme.

Prvo se oglasio potpredsednik ABA Domagoj Čavlović, rekavši da "ABA liga ima garancije za jednu specijalnu pozivnicu", a potom je događaje na sastanku u Minhenu za MONDO prokomentarisao Igor Dodik, koji poslednjih godinu dana vrši funkciju predsednika ABA lige.

"Mislim da ova odluka ništa ne menja. Imali smo bojazni da ćemo izgubiti to jedno mesto u Evroligi, ali danas na sastanku je potvrđeno da ćemo ga imati. Generalno, Evroliga obustavlja ugovore sa ligama i umesto toga će imati 'vajld karte', a mi imamo jednu garantovanu za dve sezone", rekao jeDodik za MONDO i još jednom rezimirao:

"Imali smo ugovor do sledeće sezone, sada imamo garancije za 'vajld kartu' i to je potvrda da će ABA liga imati garantovano mesto u Evroligi, što je za nas jako dobro".

On je naglasio da je zbog incidenata u finalnoj seriji ABA plej-ofa minule sezone bilo pitanje da li će regionalno takmičenje po isteku ugovora sa Evroligom zadržati svoje mesto. Upravo zbog toga je važno da se nemile scene sa mečeva Crvene zvezde i Budućnosti ne ponove.

"Mi pre svega moramo da gledamo sebe, da podignemo kvalitet i da se ne dešavaju stvari kakve su se dešavale prethodne sezone. Zbog toga je bilo jako upitno da li ćemo i dalje imati mesto u Evroligi, ali danas smo to raščistili na sastanku u Minhenu. To jeste dobra vest, ali moramo da napredujemo kao liga i kao klubovi, da izgradimo odnos sa Evroligom i Evrokupom za naredne godine i nakon ove odluke".

Dodik je za ponedeljak u Banjaluci najavio novu sednicu Skupštine ABA lige.

"Izglasaćemo neke promene, ali o tome možemo da pričamo tek nakon Skupštine. Jedna od tema biće naravno i ova odluka i garancije Evrolige".