Kakav dan za srpski sport i paraolimpijski pokret!

Naš strelac Laslo Šuranji doneo je Srbiji četvrtu medalju ovog ponedeljka na Paraolimpijskim igrama u Riju i to ne bilo koju – zlatnu!

Posle paraolimpijskog rekorda u kvalifikacijama, Šuranji je postavio i novi paraolimpijski rekord u finalu! On je jedno vreme "kaskao" za pobednikom Svetskog kupa, Abdulom Sultanom Alarjanijem, ali je u poslednjih nekoliko serija bio fantastičan i zaostatak pretvorio u zlatnu medalju u kategoriji malokalibarska puška 50 metara trostav.

Rezultat? Punih 453,7 krugova, za medalju i u streljaštvu posle tri osvojene u stonom tenisu.Alarjani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata moraće da se zadovolji srebrom, koje mu je doneo rezultat 451,6, dok je bronza pripala Izraelcu Doronu Šaziriju (437,5).

Ranije u ponedeljak, u iscrpljujućim kvalifikacijama, 38-godišnji takmičar iz Novog Bečeja upucao je 1.165 krugova i postavio najbolji rekord u istoriji Paraolimpijskih igara a od večeras je rekorder i u finalnim serijama.Osam najboljih takmičara posle kvalifikacija plasiralo se u finale, tokom kojeg je ispadao jedan po jedan strelac, na osnovu rezultata posle mini-serija, a na kraju su u raspucavanju za zlato ostali samo Šuranji i Alarjani, a srpski paraolimpijac pucao je fantastično: 9,3, 9,9, 9,3, 10,1 i 10,1 krugova.

Bez kiksa!

S druge strane, Alarjani je imao jedan veliki kiks, u pretposlednjoj seriji, kada je pogodio samo 8,8 i to je bio trenutak koji ga je koštao zlatne medalje.

U ovoj kategoriji dugo je vladao Šveđanin Jonas Jakubson, koji ukupno ima 17 zlatnih olimpijskih medalja, a tri uzastopne u ovoj disciplini.