Laslo Šuranji (38) nije samo finalista Paraolimpijskih igara u Riju, od danas on je i novi paraolimpijski rekorder!

Sjajni strelac iz Novog Bečeja zabeležio je strašan rezultat danas u kvalifikacijama na 50 metara malokalibarskom puškom trostav, "upucavši" 1.165 krugova, tako da je oborio rekord legendarnog Šveđanina Jonasa Jakobsena (1.163 kruga) koji je važio od Pekinga 2008.

Jakobsen, čovek koji je u Riju zabeležio DESETO pojavljivanje na Paraolimpijskim igrama i koji je osvajao samo zlatne medalje od 1980. do danas, senzacionalno je eliminisan u kvalifikacijama sa samo 1.138 krugova.

Drugi je bio pobednik Svetskog kupa, Abdula Sultan Alarjani iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (1.163), a treći Čao Dong iz Kine sa 1.154 kruga.

U finalu, za razliku od kvalifikacija kada takmičari pucaju iz tri pozicije po 40 metaka, osam najboljih imaće po 15 pucanja iz svake pozicije, a na snazi su i eliminacije najlošije plasiranog iz serije u seriju.

Kakav je napredak Šuranji napravio govori podatak da je na svojim prvim Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. bio 45. u kvalifikacijama.

Šuranji je u velikoj formi otputovao u Rio, najavivši ovakav rezultat na Velikoj nagradi Novog Sada, kada je postavio državni rekord još boljim rezultatom – 1.167 krugova!

Ipak, rezultat iz kvalifikacija neće imati nikakvog uticaja na poredak u finalu, jer svi učesnici kreću od nule.

"Nadam se da ću imati uspeha i iz Rija se vratiti sa medaljom, jednom, dve, a možda tri", rekao je Laslo pred put u Rio, očigledno s pokrićem.

Srećno!