Srbija će sutra na žrebu koji je zakazan u Šenženu saznati imena rivala sa kojima će igrati u grupi na Svetskom kupu ovog leta.

Mundobasket u Kini održaće se od 31. avgusta do 15. septembra u osam gradova, a na njemu će učestvovati 32 tima, od čega 12 iz Evrope.

Pred žreb određeno je osam šešira u kojima se nalaze po četiri selekcije.

Košarkaši Srbije smešteni su u drugi šešir zajedno sa selekcijama Argentine, Litvanije i Grčke.

RAPORED ŠEŠIRA

Šešir 1: Kina, SAD, Španija, Francuska
Šešir 2:Srbija, Argentina, Litvanija, Grčka
Šešir 3: Rusija, Australija, Brazil, Italija
Šešir 4: Portoriko, Turska, Dominikanska Republika, Venecuela
Šešir 5: Nemačka, Iran, Češka, Poljska
Šešir 6: Kanada, Crna Gora, Filipini, Koreja
Šešir 7: Nigerija, Senegal, Novi Zeland, Angola
Šešir 8: Japan, Jordan, Tunis, Obala Slonovače

Biće izvučeno osam grupa po četiri selekcije, a unapred je poznato da će "orlovi" biti u grupi B, D, F ili H i da mogu da se sastanu samo sa protivnicima iz trećeg, šestog i sedmog šešira u prvoj fazi.

Žreb za Mundobasket u Kini biće održan u Šenženu od 12.00 časova po srednjeevropskom vremenu, a vodiće ga legendarni NBA košarkaši Kobi Brajant i Jao Ming.

FIBA je saopštila da će žrebanje grupa biti obavljeno prvi put pred publikom, kao i da su karte za taj događaj brzo "planule".

FIBA je objavila i video simulacije žreba kako bi objasnila kako će izgledati ceremonija u Šenženu.

Izvor: Youtube/FIBA

Plasman u drugu fazu Mundobasketa izboriće po dva najbolja tima i formiraće četiri nove grupe, s tim što će u prvoj igrati najbolji timovi iz grupa A i B, u drugoj iz grupa C i D, u trećoj E i F i u poslednjoj, četvrtoj po dve provoplasirane ekipe iz grupa G i H.

U četvrtfinale, koje je zakazano za 10. i 11. septembar, ići će po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe druge faze, polufinalni mečevi na programu su 13. septembra, a meč za treće mesto i veliko finale zakazani su za 15. septembar u Pekingu.