Novi huliganski ispad na ulicama Srbije, napad na inostrane državljane, sportiste, koji nikom nisu naudili.

U Kruševcu su napadnuti fudbaleri Napretka, Senegalac Ibrahim Ndiaje i Kamerunac Samjuel Baha Regis! Napadnuti su u nedelju uveče, oko 19 časova, u Pionirskom parku u blizini stadiona Napretka.

Ndiaje je dobio udarac u potiljak i ima rasekotinu na glavi, dok je Baha, srećom nepovređen.

"Njih dvojica su išli kroz park i Ndiaje je pričao telefonom na svom jeziku. Pratila su ih dvojica, koji su imitirali njegov govor. Ndiaje se okrenuo i rekao im da nema potrebe to da rade. Napadači su ih potom psovali, a kada su Ndiaje i Naha nastavili da koračaju, Ndiaje je dobio udarac u potiljak, pretpostavlja se 'bokserom'", rekla je za MONDO portparol Napretka Valentina Vasić.

Ona ističe da napad nije bio rasno motivisan, odnosno da napadači nisu vređali fudbalere Napretka na rasnoj osnovi (mada, jedan od njih jeste imitirao i ismevao način na koji govori Senegalac i rugao mu se).

Ipak, ovaj napad je potresao obojicu fudbalera.

"Ndiaje ima taj udarac po glavi, rasekotinu, ali je fizički dobro, ne baš i psihički, jer bi ovo moglo da ostavi posledice po njega, rekao mi je i da smatra da se više neće osećati bezbedno. Uznemiren je", rekla nam je dalje Valentina.

Upitana da li to znači da Nadiaje i Baha više neće ostati u Napretku i u Kruševcu, odgovorila je odrečno.

"Ne, ne, oni ostaju fudbaleri Napretka i igraće. Lekarski tim daće procenu zdravstvenog stanja Ndiaje i proceniti kada će moći da se priključi ekipi. Objasnili smo mu da to što se njemu i saigraču Bahi dogodilo može da se desi svakom od nas i da svuda ima nerazumnih i nasilnih ljudi", rekla nam je portparol Napretka, uz informaciju da policija, koja vodi istragu, smatra da su napadači bili pod nekim opijatima.

Napredak je potom objavio saopštenje u kojem "najoštrije osuđuje svaki napad, pritisak, nasilje i svaki drugi način ugrožavanja bezbednosti ljudi".

"Osuđujemo svaki čin nasilja ikada, igde i prema bilo kome i jednostavno ga smatramo neprihvatljivim. Napad na naše fudbalere je delo huligana, koji će u skladu sa Zakonom odgovarati za delo koje su počinili. Napad nije imao rasističku pozadinu", piše u saopštenju kruševačkog superligaša, uz zahvalnost policiji na brzoj akciji i pronalaženju počinicala ovog "gnusnog dela" i dprineli da se igrači Napretka "koliko-toliko osećaju sigurno i bezbedno".