Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine očekuju da će do kraja marta prikupiti dovoljno zastarelih elektronskih uređaja za proizvodnju olimpijskih i paraolimpijskih medalja. O ovome se pisalo odmah nakon poslednjih Olimpijskih igara, ali je tad izrada bila pod znakom pitanja. Sad je definitivno - Japanci će prvi put u istoriji OI praviti medalje od starih i recikliranih telefona i drugih mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo: Olimpijske igre u Tokiju uvode prepoznavanje lica

Takmičenje na Olimpijskim igrama u Tokiju počinje za nešto više od 500 dana. Sve medalje biće napravljene od pametnih telefona, digitalnih fotoaparata i laptopova. U zvaničnom saopštenju za medije organizatori su naveli da će ciljane količine bronze, srebra i zlata biti izvađene iz zastarelih elektronskih uređaja. Očekuje se da će cilj biti ostvaren do 31. marta. Potrebno je pribaviti dve tone zlata, srebra i bronze za 5.000 olimpijskih medalja.

Za OI u Londonu, za izradu medalja utrošeno oko 9.6 kilograma zlata, oko 710 kilograma srebra i čak 1.3 tone za bronzane medalje.

U Japanu se odbaci oko 650.000 tona elektronskih uređaja godišnje, dok tek nešto preko 100.000 bude iskorišćeno ponovo. Japanci, inače najviše stari elektronski otpad koriste kako bi napravili nove uređaje.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.