Posle godinu i sedam dana provedenih na krajnjem jugu SAD, na obali Meksičkog zaliva, Nikola Mirotić vraća se na hladni sever i obale Jezera Mičigen.

Ali, ne u Čikago, iz kog je 1. februara prošle godine trejdovan kao neprilagođeni košarakaš Bulsa, već u Milvoki, gde će kao član Baksa jurišati u završnici sezone bar na finale konferencije.

KAKAV DAN: MARK GASOL NAPUSTIO SAD

U pripremi "glavne vesti", za koju nije ostalo mnogo vremena, Nju Orleans Pelikansi obavili su trejd sa Baksima i Detroit Pistonsima u kojima su dobili Stenlija Džonsona, Džejsona Smita i (najvažnije) četiri "pika" u drugoj rundi drafta.

Ovaj trejd "nastavak je" dogovora između Baksa i Pistonsa, u okviru kog je Stenli Džonson "prešao" u Milvoki u zamenu za centra, Toma Mejkera. Ovaj 22-godišnji krilni košarkaš zapravo će samo produžiti na jug zajedno sa četiri "pika".

JOKIĆ BLISTAO, DONČIĆ TAKOĐE

Pod pretpostavkom da "pelikani" u nastavku sezone neće mariti da završe na što lošijim pozicijama, "frontofis" ove nestabilne franšize pokušava očekivani gubitak Entonija Dejvisa da nadoknadi što većim brojem pikova i krene "od nule" verujući da neka nova "Obrva" neće zatražiti trejd na šest meseci od isteka prvog NBA ugovora.

Mirotić (27) je u Čikago stigao 2014. godine posle zaslužene evroligaške "Rising Star" titule u dresu matičnog Real Madrida, a njegova košarka napredovala je iz sezone u sezonu sve dok u septembru 2017. nije potpisao novi ugovor sa Bulsima. Međutim…

NAJGORI, A NAJVIŠE VREDE: NIKSI

Samo mesec dana kasnije, ovaj tim podeljen razmiricama i nezadovoljstvom, "pukao je" po liniji Bobi Portis - Mirotić i, ispostaviće se, do danas se nije ponovo "sastavio". Portis je tada u raspravi na treningu mladog Freda Hojberga bez najave udario pesnicom u lice Podgoričanina sa španskim pasošem i naneo mu povrede zbog kojih je Mirotić završio na bolničkom lečenju.

Kada se oporavio, pored toga što je zatražio trejd, nevoljno se vratio među "bikove" i korektno odigrao do febraura 2018. kada je trejdovan među "pelikane" za Omera Ašika, Tonija Alena i Džamira Nelsona, a sve zbog teške povrede tadašnje zvezde ekipe, Demarkusa Kazinsa.

"TREJDOVAĆE TE LEBRON"

Ove sezone počeo je impresivno, u oktobru je imao prosek od 23,1 poena, 9,9 skokova uz 51,4 odsto uspešnosti u šutu iz igre, potom je pao na 16,7 poena i 8,3 skokova, ali je i dalje bio među najefikasnijim igračima lige na poziciji "četiri" kada se uporede proseci na 36 minuta ili 100 poseda.