Deset godina kasnije - Srpkinji ipak svetska bronza?!
Kada su se na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2009. godine delile medalje za takmičenje u troskoku, redosled najuspešnijih atletičarki bio je:

1. Jarhelis Savinj (Kuba) 14,95 metara

2. Mavel Gej (Kuba) 14,61 metar

3. Ana Pjatih (Rusija) 14,58 metara

Srpska predstavnica Biljana Topić završila je to takmičenje kao četvrtoplasirana, sa rezultatom 14,48 metara, kojim je postavila nacionalni rekord. Tada joj to nije bilo dovoljno za odličje i postolje, ali je u međuvremenu ipak proglašena trećesplasiranom!

"Sportski žurnal" objavio je u ponedeljak da je na sajtu Svetske asocijacije atletskih federacija Biljana Topić 'upisana' kao treća najuspešnija na tom takmičenju, jer je Ruskinja Pjatih u međuvremenu kažnjena odlukom Suda za sportsku arbitražu zato što je utvrđeno da je deset godina ranije koristila zabranjenu supstancu deksiudrohlormetil testosteron.

Njoj su poništeni rezultati na Svetskom prvenstvu u Japanu 2007, kao i ostvarenja između jula 2013. i decembra 2016. Uz to, njena četvorogodišnja zabrana počela je 15. decembra i trajaće do 14. decembra.

"Nigde se zvanično ne vidi da su joj poništeni i rezultati u međuvremenu, pa ni nama bitni - iz 2009. godine. Takođe, nema saopštenja o napredovanju Biljane u plasmanu. Kubanke nisu kažnjene. Međutim, i u zvaničnom profilu Biljane Topić na sajtu IAAF piše da je ona osvojila bronzanu medalju na tom takmičenju", naveo je beogradski list.

Pogledajte zvanični profil Biljane Topić i uverite se u to da je zaista zavedeno da je bila trećeplasirana u Berlinu.
BRAVO, Ivana: Pobeda i rekord sezone u Birmingemu

Najbolja srpska atletičarka ulazi u formu pred Evropsko prvenstvo!Ivana Španović je na današnjem mitingu u Birmingemu osvojila zlato u skoku udalj pošto je u četvrtoj seriji skočila 6,78 metara, što je ujedno i njen rekord sezone, pošto je za 13 centimetara popravila učinak u odnosu na nastup u Berlinu.Koliko je dominantija bila u odnosu na rivalke najbolje govori podatak da je drugoplasirana takmičarka Abigejl Irozuru skočila 6,59m, dok je na trećem mestu Džasmin Sojers 6,36m.Obe takmičarke su "domaće", iz Velike Britanije.Ujedno, Birmingem je Ivanino "srećno mesto" pošto je pre godinu dana u istoj areni postala svetska šampionka, dok joj je nastup na ovom mitingu bio ujedno i najbolja priprema pred Evropsko koje se održava u Glazgovu od 1. do 3. marta.Današnji nastup nije sjajno počeo po Ivanu pošto je prestupila u prve dve serije, potom je u trećoj s rezultatom 6,56m zauzela drugo mesto, te ga popravila u narednoj (6,78m).To je i dalje daleko od njenog ličnog rekorda u dvorani (7,24m), ali jasno je da nije forsirala posle oporavka od povrede i da najbolje treba sačuvati i za najvažnije takmičenje koje je čeka već za dve nedelje."I pored toga sto se loše osećala zbog viroze Ivana je uspela da ispuni zadatak. Nadam se da će uspeti da se oporavi do sledećeg takmičenja koje je očekuje u sredu 20. februara u Beogradu, gde očekujem još bolji rezultat", izjavio je trener Goran Obradović.Takmičenje u Beogradu biće poslednja provera pred nastup na EP.

Detaljnije