Kada su se na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2009. godine delile medalje za takmičenje u troskoku, redosled najuspešnijih atletičarki bio je:

1. Jarhelis Savinj (Kuba) 14,95 metara

2. Mavel Gej (Kuba) 14,61 metar

3. Ana Pjatih (Rusija) 14,58 metara

Srpska predstavnica Biljana Topić završila je to takmičenje kao četvrtoplasirana, sa rezultatom 14,48 metara, kojim je postavila nacionalni rekord. Tada joj to nije bilo dovoljno za odličje i postolje, ali je u međuvremenu ipak proglašena trećesplasiranom!

"Sportski žurnal" objavio je u ponedeljak da je na sajtu Svetske asocijacije atletskih federacija Biljana Topić 'upisana' kao treća najuspešnija na tom takmičenju, jer je Ruskinja Pjatih u međuvremenu kažnjena odlukom Suda za sportsku arbitražu zato što je utvrđeno da je deset godina ranije koristila zabranjenu supstancu deksiudrohlormetil testosteron.

Njoj su poništeni rezultati na Svetskom prvenstvu u Japanu 2007, kao i ostvarenja između jula 2013. i decembra 2016. Uz to, njena četvorogodišnja zabrana počela je 15. decembra i trajaće do 14. decembra.

"Nigde se zvanično ne vidi da su joj poništeni i rezultati u međuvremenu, pa ni nama bitni - iz 2009. godine. Takođe, nema saopštenja o napredovanju Biljane u plasmanu. Kubanke nisu kažnjene. Međutim, i u zvaničnom profilu Biljane Topić na sajtu IAAF piše da je ona osvojila bronzanu medalju na tom takmičenju", naveo je beogradski list.

Pogledajte zvanični profil Biljane Topić i uverite se u to da je zaista zavedeno da je bila trećeplasirana u Berlinu.