Mati Nikenen poslednji put popeo se na zaletište i skočio u večnost.

Finska se ovog ponedeljka ujutru oprostila od svog lošeg momka, a tako voljenog sportiste, verovatno najvećeg ski skakača u istoriji…

Mati, koji se uporedio borio sa alkoholizmom i dijabetesom, preminuo je u 55. godini života tokom kojeg je uspevao u mnogo čemu - da bude višestruki olimpijski i svetski šampion, osvajač "Četiri skakaonice", plejboj, striper, pop zvezda, zatvorenik zbog pokušaja ubistva prijatelja, kao i napada nožem na suprugu, vlasnik "hot line" agencije, kafanski zabavljač i ko zna šta još…

Nikenen je u Sarajevu 1984. i Kalgariju 1988. osvojio pet od mogućih šest zlatnih medalja, a tu jednu sa male skakaonice na Igmanu "ukrao mu je" večiti rival, Jens Vajslog. Finac je morao da se zadovolji srebrom.

BURAN BRAK SA "PRINCEZOM KOBASICA"

Za deset godina penjanja na zaletišta širom planete, Nikenen je osvojio još devet medalja na svetskim prvenstvima, od čega pet zlatnih, dva puta osvojio je Novogodišnju turneju, dva puta bio drugi i jednom treći, dok je pobednik Svetskog kupa bio ukupno četiri puta.

Povukao se posle 46 pobeda i 76 podijuma u Svetskom kupu, što je u suštini bio samo novi početak za njega…

Nikenen je prve ispade u alkoholisanom stanju imao još tokom karijere, koju je zvanično okončao 1991. godine. Potom, problemi su postajali samo češći i ozbiljniji, a dovoljno je reći da je slavni sportista 2004. osuđen na 26 meseci zatvora zbog nasrtaja nožem na prijatelja tokom jedne, naizgled, bezazlene zabave.

Zbog toga što je izgubio u igri izvlačenja prstiju, popularnoj u alpskim predelima i skandinavskim zemljama, Nikenen je pokušao hladnim oružjem da se obračuna sa porodičnim prijateljem, što je na sudu kasnije okarakterisano kao pokušaj ubistva.

Pušten je iz zatvora posle godinu i po dana...

VIŠE NIJE BIO ŠVORC, ALI JESTE BIO PIJAN

I pre i posle toga, Nikenen je odlazio na kratke boravke iza rešetaka zbog čestih optužbi za fizičko zlostavljanje žena, a jedan od brojnih brakova koji su ostali iza njega bio je posebno buran. Posle razvoda sa Tinom Haninen, Pijom Hininen i Sari Panalom, čije je prezime dodao svom tokom ceremonije venčanja, Mati se 1999. godine upoznao sa milionerkom Mervi Tapolom, naslednicom unosne industrije mesa koju je tamošnja javnost podrugljivo nazivala "princezom kobasica".

U to vreme uveliko je bio švorc i primoran da na razne načine zarađuje za život, pa se pojavljivao i kao striper u noćnim klubovima, a veza sa bogatašicom pomogla mu je da zaboravi na alternativne izvore prihoda i, nažalost, "posveti se" alkoholu.

Izvor: YouTube


Mati i Mervi venčali su se 2001, razveli 2003, ponovo venčali 2004. i do konačnog razlaza u avgustu 2010. godine podneli ukupno 15 zahteva za razvod braka koji su kasnije povlačili.

Međutim, kada je na Božić 2009. Mervi pozvala policiju i rekla da je Miki pokušao da je zadavi kaišem, kao i da joj je pritom naneo rane kuhinjskim nožem, posrnuli olimpijac drugi put je optužen za pokušaj ubistva i potom osuđen na 16 meseci zatvora...

Otprilike u isto vreme kada je izricana presuda njenom i dalje venčanom suprugu, Mervi je podnela 15. zahtev za razvod koji se potom i dogodio...

Osam i po godina kasnije, Matijevo srce prestalo je da kuca. Na poslednji let ispratila su ga trojica sinova.