Muk u Hamburgu: Nemačka NE IDE u finale!
Međunarodna rukometna federacija dodelila je 26. svetsko prvenstvo za rukometaše Danskoj i Nemačkoj, čija je zajednička kandidatura delovala bolje od onih koje su poslale zajedno Slovačka i Mađarska, odnosno Poljska.

Danci će u nedelju igrati finale, Nemci za treće mesto.

Nakon što je Danska u prvom polufinalu iskoristila domaći teren u Herningu i deklasirala dvostrukog uzastopnog prvaka sveta, Francusku, Nemačka je pred 16.000 svojih navijača u Hamburgu ispratila Norvešku u finale i morala da prihvati meč za bronzu kao realnost - 25:31 (12:14)!

Opširnije o utakmici na portalu naših kolega iz Banjaluke, Mondo.ba.

Za zlato će se opet boriti snažni, brzi i hladni Norvežani, koji su imali tu nesreću da posle plasmana u prvo veliko finale u istoriji, i u drugom igraju protiv domaćina.

Selekcija koja se od Minhena 1972. nije plasirala na Olimpijske igre i koja nema medalju sa evropskih šampionata, nije izdržala pre dve godine u pariskom finalu sa Francuzima (33:26).

Ništa lakši zadatak očekuje ih u nedelju od 17.30.

SVET DOBIJA NOVOG ŠAMPIONA!

Videćemo da li će momci selektora Kristijana Bergea posle Hamburga "utišati" i Herning, a to će u velikoj meri odrediti i povreda koju je u 58. minutu polufinala sa Nemcima doživeo fantastični Markus Red.

Visoki levi bek, sa sedam pogodaka na semaforu do rezultata 25:27, po svemu sudeći doživeo je tešku povredu kolena i pokvario raspoloženje saigračima, selektoru i navijačima.

Bjarte Mirhol i Sander Sagosen poslali su po šest lopti u mrežu iza odličnih golmana, Silvija Hajnefetera i Andreasa Volfa, što će svakako značiti selektoru Kristijanu Bergeu u iščekivanju vesti o težini povrede 21-godišnjeg dvometraša iz redova Flensburga, Magnusa Roda.

U selekciji Nemačke istakao se Uve Genshajmer sa sedam golova, a jedan manje dodao je Fabijan Bom.

Sve medalje na SP:

*Francuska 6-1-3 (10)*
Švedska 4-3-4 (11)
Rumunija 4-0-2 (6)
*Nemačka 2-2-1 (5)*
Rusija 2-1-0 (3)
Španija 2-0-1 (3)
Hrvatska 1-3-1 (5)
Čehoslovačka 1-2-2 (5)
SSSR 1-2-0 (3)
SFRJ 1-1-2 (4)
Zapadna Nemačka 1-0-0 (1)
*Danska 0-3-1 (4)*
Istočna Nemačka 0-2-2 (4)
Poljska 0-1-3 (4)
*Norveška 0-1-0 (1)*
Austrija 0-1-0 (1)
Mađarska 0-1-0 (1)
Katar 0-1-0 (1)
SR Jugoslavija 0-0-2 (2)
Slovenija 0-0-1 (1)

*napomena: Danska i Norveška će se boriti za zlato, Nemačka i Francuska za bronzu.
BRAVO, Ivana: Pobeda i rekord sezone u Birmingemu

Najbolja srpska atletičarka ulazi u formu pred Evropsko prvenstvo!Ivana Španović je na današnjem mitingu u Birmingemu osvojila zlato u skoku udalj pošto je u četvrtoj seriji skočila 6,78 metara, što je ujedno i njen rekord sezone, pošto je za 13 centimetara popravila učinak u odnosu na nastup u Berlinu.Koliko je dominantija bila u odnosu na rivalke najbolje govori podatak da je drugoplasirana takmičarka Abigejl Irozuru skočila 6,59m, dok je na trećem mestu Džasmin Sojers 6,36m.Obe takmičarke su "domaće", iz Velike Britanije.Ujedno, Birmingem je Ivanino "srećno mesto" pošto je pre godinu dana u istoj areni postala svetska šampionka, dok joj je nastup na ovom mitingu bio ujedno i najbolja priprema pred Evropsko koje se održava u Glazgovu od 1. do 3. marta.Današnji nastup nije sjajno počeo po Ivanu pošto je prestupila u prve dve serije, potom je u trećoj s rezultatom 6,56m zauzela drugo mesto, te ga popravila u narednoj (6,78m).To je i dalje daleko od njenog ličnog rekorda u dvorani (7,24m), ali jasno je da nije forsirala posle oporavka od povrede i da najbolje treba sačuvati i za najvažnije takmičenje koje je čeka već za dve nedelje."I pored toga sto se loše osećala zbog viroze Ivana je uspela da ispuni zadatak. Nadam se da će uspeti da se oporavi do sledećeg takmičenja koje je očekuje u sredu 20. februara u Beogradu, gde očekujem još bolji rezultat", izjavio je trener Goran Obradović.Takmičenje u Beogradu biće poslednja provera pred nastup na EP.

Detaljnije