Oberstdorf ✅
Garmiš-Partenkirhen ✅
Insbruk ✅
Bišofshofen ✅

Japan je dugo čekao novog šampiona na zaletištu, a kada ga je našao - momak je ispisao istoriju!

Rjoju Kobajaši (22) nije pobednik ovogodišnje turneje Četiri skakaonice, on je pobedom u Bišofshofenu ove nedelje popodne postao treći čovek u istoriji koji je do titule stigao trijumfom na svakoj "rampi".Počelo je u nemačkim zimovalištima, Obertsdorfu i Garmiš-Partenkirhenu, nakon čega je pritisak na simpatičnog momka iz Ivate bio samo još veći po dolasku u Austriju.

Da ne planira da ustukne pred miljenicima domaće publike pokazao je u Insbruku, a onda stao uz rame Svenu Hanavaldu i Kamilu Štohu.Nemac je "gren slem" kompletirao u sezoni 2001/02, a Poljak prošle godin kada je odbranio titulu najprestižnijeg dela sezone u ski skokovima.

Kobajaši je Evropljane četvrti put u osam dana porazio skokovima od 135 i 137,5 metara za ukupno 282,1 poenom.U Obertsdorfu 30. decembra na Šatenbergšanseu (137 metara) porazio je Markusa Ajzenbihlera iz Nemačke i Štefana Krafta iz Austrije, 1. januara na Grose Olimpijašanzeu (142) bio je bolji od Ajzenbihlera i Davida Kubackog iz Poljske, tri dana kasnije na Bergizelšanzeu (130) "razbio" je Krafta sa 13, odnosno Andreasa Stjernena iz Norveške sa 25 bodova prednosti posle dve serije…

...da bi danas, "mrtav 'ladan", glatko pobedio i na Pol-Ozerlajtner-Šanzeu ispred Kubackog i Krafta.

Delovalo je da samo viša sila može da ga zaustavi u pohodu ka najprestižnijoj nagradi u sportu kojim se bavi od dečačkih dana, pored naravno zlata na Zimskim olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima.

Izvor: YouTube


Kobajaši je prvi japanski ski skakač koji je trijumfovao na Novogodišnjoj turneji od 1998. i pobede Kazojušija Funakija, s tim da je jedan od njegovih uzora tada popustio pod pritiskom u Bišofshofenu i posle tri vezane pobede prepustio pobedničko postolje Hanavaldu.

Ipak, ostao je prvi u generalnom poretku.

Premda Japan ima zavidnu tradiciju u ovom sportu i, ruku na srce, bolje rezultate u ski letovima, za 67 godina postojanja turneje Četiri skakaonice samo su Funaki i Kobajaši vraćali prestižan pehar na drugi kraj planete.

Pojedinačno, najuspešniji ikada ostaće legendarni finski "vuk", Jane Ahonen sa pet trijumfa od 1999. do 2008, ispred nemačkog velikana Jensa Vajsloga sa četiri pobede od 1984. do 1996. godine.

Tri puta su pobeđivali Helmut Reknagel iz Nemačke (1958-1961) i Bjern Virkola iz Norveške (1967-1969).

Najubedljiviju pobedu u generalnom poretku odneo je Adam Mališ u sezoni 2000/01 sa 104,4 poena prednosti nad Ahonenom, dok je ovaj Kobajašijev "brejk" ostavio Nemce, Austrijance i Fince poravnate na vrhu rang liste nacija sa po 16 trijumfa.

Norvežani kao četvrti imaju deset, Poljacima sa tri pobede ostaje peta pozicija ispred Čeh(oslovak)a koji "zbirno" imaju tri (1+2).

Slovenija i SSSR od danas ostaju na začelju sa po jednim trijumfom koji su im doneli Peter Prevc (2015-16) i Nikolaj Kamenskij (1955-56).