Posle lake i ubedljive pobede za početak godine, pa trijumfa uz dosta prolivenog znoja, Novak Đoković je i u četvrtak imao zahtevan zadatak u Kataru.

U duelu protiv upornog protivnika iz Gruzije, Đoković se borio i protiv svojih oscilacija, pa za sat i 57 minuta ipak opravdao ulogu velikog favorita.

Đoković - Basilašvili 4:6, 6:3, 6:4

Trenutno 21. teniser sveta bolje je počeo, osvojio prvi set, a Novak je postepeno dizao svoju igru. Iako očigledno umorniji nego prethodnih dana ipak je našao način da preokrene, kao i u susretu drugog kola protiv Martona Fučevića.

Slaveći poene stisnutom pesnicom, uz aplauze ohrabrenja iz svog boksa, Novak je prevazišao bolji start rivala, kao i svoje krize. Uprkos tome što je u drugom setu najavio rutinsko izjednačenje, Basilašvili je ipak pri rezultatu 5:3 imao brejk loptu, a Novak se odbranio i uveo meč u set odluke.

Ni tada nije sve išlo glatko.

NIŠTA OD SRPSKOG FINALA U DOHI

Đoković je opet bolje počeo, "brejknuo" protivnika, ali je odmah i sam dopustio brejk. Srećom, brzo je stekao prednost 4:2 i odbranio je, pre svega snažnim servisima.

Naredni, polufinalni Novakov rival biće Roberto Bautista Agut, sa kojim je do sada odigrao osam mečeva, uz skor 7:1 u svoju korist. Španac je u četvrtfinalu pobedio Stena Vavrinku.

VIDEO: TI BAŠ VOLIŠ DA ZVIŽDIŠ?

Iz seta u set:

TREĆI SET - 6:4

I ovaj set je počeo odlično! Brejk i Novakova pesnica!

Razmene su postale sve duže, rizični poeni sve ređi. Basilašvili se bolje snašao i uzvratio brejk sa "nulom", nagovestivši veliku borbu, ali i Novakov pad, koji je potrajao i u sledećem gemu.

Usledila je višeminutna pauza, lagano istezanje i Đoković je opet bio u ritmu. Drugim brejkom je stekao još jednu prednost u setu odluke, pa je potvrdio, za 4:2.

Dok se meč bližio kraju, Đokovićev prvi servis je postao sve značajniji, ali i sigurniji. Doneo mu je miran gem za značajnih 5:3.

As, pa još jedan as i rutinski izborene tri gem, set i meč lopte za Novaka. Posle prve je bio kraj, 6:4!

DRUGI SET - 6:3

Novi set, bolji Novak! Odmah je oduzeo rivalu servis i prvi put u duelu iskoristio brejk loptu, duplom servis greškom rivala. Pozitivnih 2:0 nagovestili su mirniji nastavak meča.

Katarska publika nagradila je potom oba tenisera, nakon poena koji je Novak osvojio na mreži i proslavio stisnutom pesnicom. Još se budio, pravio duplu servis grešku, ali je i spasao brejk loptu Gruzijca.

"Toooo", hrabrio se Novak, dok je Marjan Vajda na nogama aplaudirao i bodrio svog igrača. Na semaforu je pisalo mnogo prijatnijih 3:0.

Međutim, Basilašvili se nije predao. Osvojio je prvi gem, pa sa osnovne linije namučio našeg tenisera, ali se Đoković odbranio, 4:1. Osvajanje ovog gema takođe je proslavio stisnutom pesnicom.

Gruzijac se trudio, Novak se i dalje podizao, ali i zapao u veoma tešku situaciju, pri brejk lopti Gruzijca na 5:3. Međutim, "Broj 1" je izdržao i izjednačio u setovima, posle 33 minuta.

PRVI SET - 4:6

Meč nije počeo dobro, jer je Basilašvili odmah oduzeo Đokoviću servis, poveo 1:0, pa potvrdio brejk (2:0). Imao je potom šansu i da povede 3:0, ali je Novak reagovao i sprečio ga da iskoristi brejk loptu.

Međutim, Gruzijac se već razmahao, rizikovao i pogađao neke neverovatne udarce. Konstantno je "pritiskao" Đokovićev servis i tako ostvario još jedan brejk, za velikih 4:1 posle 20 minuta.

Usledio je konačno miran Đokovićev servis-gem, ali je prednost izazivača ostala (4:3) i to se nije promenilo ni u osmom gemu, iako je Novak izborio prvu brejk loptu (5:3).

Kao da je Basilašvili čuvao snagu pri narednom Novakovom servisu, pre nego što je uz samo jedan izgubljeni poen poveo u setovima.