Debakl u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i eliminacija u baražu od Švedske označili su očekivani kraj selektorskog mandata Đampjera Venture na klupi "azura".

Na rukovodstvu italijanske reprezentacije sada je težak zadatk - izbor novog kormilara.

Prema pisanju medija sa Apenina, Fudbalski savez Italije (FIGC) novog selektora tražiće između Antonija Kontea, Karla Ančelotija i Roberta Manćinija.

Italijani su se našli u komplikovanoj situaciji, s obzirom na to da je i predsednik Saveza Karlo Tavekio podneo ostavku nakon razočaravajućih kvalifikacija, posle kojih će Italija prvi put u 50 godina propustiti veliko takmičenje.

FIGC u ponedeljak je odredio budžet za 2018. godinu, a prema njemu novi selektor imaće platu od pet miliona evra.

Novog selektora biraće formirana komisija, koju čine Damijano Tomazi, Gabrijele Gravina i Kozimo Sibilja.

Prvi pik je svakako Ančeloti, koji trenutno nema angažman nakon što je otpušten sa klupe Bajern Minhena. Ipak, bivši trener Milana, Reala i Bavaraca "zagrejan" je samo za klupski fudbal, pa je nedavno povezivan sa klupom Čelsija, gde je već radio od 2009. do 2011. godine.

Njega podržava Tomazi, dok preostala dva člana prednost daju Konteu. Menadžer londonskih "plavaca" već je sedeo na klupi "azura", kada je uradio je sjajan posao u kvalifikacijama za EURO 2016. Očekuje se da 48-godišnji strateg na kraju sezone napusti Čelsi.

Poslednje ime koje je u opticaju je Manćini, aktuelni trener Zenita iz Sankt Peterburga, koji je poručio da bi razmislio o preuzimanju Italije ukoliko stigne zvanična ponuda. Osim pomenute trojke, potencijalno rešenje mogao bi biti i Klaudio Ranijeri.

Sve u svemu, Italijani se nalaze pred veoma bitnom odlukom, koja mi mogla odrediti dalji put reprezentativnog fudbala na "čizmi".