Maksim Gonalon proteklog leta odlučio je da, nakon devet godina u prvoj ekipi i 330 odigranih utakmica, napusti Lion i preseli se u Večni grad, gde je stavio paraf na ugovor sa Romom.

Francuski igrač sredine terena u razgovoru za "L'Ekip" govorio je o svojim iskustvima u Italiji, nakon što je napustio jedini klub u kojem je igrao tokom karijere.

"Na početku je bilo malo teško. Proveo sam 18 godina u Lionu i nisam poznavao svet izvan toga. Rim je neverovatan. Moja porodica ugodno se smestila i od trenutka sletanja na aerodrom shvatio sam da sam došao u drugi svet, svet u kojem ljudi žive za fudbal", počeo je priču 28-godišnji vezista.

On je istakao da se vidi očigledan napredak u italijanskom klupskom fudbalu, odnosno najjačoj ligi na Apeninima.

"Serija A deluje kao vanvremenska liga. Ali, jednom kada zaigraš, sve je drugačije. Ove sezone liga je generalno otišla korak unapred. Pet ekipa ravnopravno se bori za titulu: Napoli, Inter, Juventus, Roma i Lacio. To je sjajno takmičenje, ali i izuzetno teško", objasnio je Francuz.

Gonalon je uporedio stanje u Francuskoj i Italiji.

"Protivnik stalno vrši pritisak i nemaš mnogo vremena za opuštanje. Moraš uvek držati glavu gore i biti spreman. Zaista je visok nivo i moraš biti fokusiran da ne bi izgubio loptu. Znao sam da će se ovde igrati više taktički, ali iznad svega organizacija oko kluba je sjajna. Igrači imaju sve potrebne uslove, tako da se mogu fokusirati isključivo na fudbal. U Francuskoj moraju mnogo napredovati da bi stigli do tog nivoa", poručio je povremeni reprezentativac ove zemlje.

Malo ko je na "Čizmi" znao nešto više u Gonalonu, pre nego što je pojačao redove "vučice".

"Nisam bio poznat u Italiji, tako da još moram da se dokazujem. Želeo sam da napredujem, jer nisam hteo da ostanem zaglavljen u 'rupi'. Nastojao sam da započnem novu eru i to je bilo vreme kada sam želeo da iskusim nešto novo. Rekao sam sebi da se poziv od kluba poput Rome ne dobija svaki dan. Ovo mi je prvi put da se upoznajem sa nekim klubom, novom kulturom, jezikom, ali moja porodica i ja smo stvarno odlično. Verujem da je prelazak iz Liona u Romu bio korak napred u mojoj karijeri. Iako je i Lion izvanredan klub, Roma je institucija", pohvalio je nekadašnji kapiten "lavova" svoj prošli, ali i sadašnji klub.

Roma je u Ligi šampiona lider u svojoj grupi i potreban joj je bod na sutrašnjem gostovanju protiv Atletiko Madrida da prođu u nokaut fazu takmičenja.

"Želimo da odemo daleko koliko god je moguće, jer imamo kvalitetan tim i zdravu konkurenciju u njemu. U Ligi šampiona smešteni smo u 'grupu smrti', a sada smo u dobroj poziciji da prođemo dalje", zaključio je Gonalon.

Francuz je u dosadašnjem delu sezone u Seriji A upisao samo tri nastupa, isto koliko i na četiri meča Lige šampiona.