Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, biće prvi nosilac mača "Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot Srpski", koji će mu biti uručen u sredu, 8. juna, na Svečanoj Spasovdanskoj dodeli priznanja Vitez festa 2016 u Starom dvoru.

Upravni odbor Kraljevskog reda vitezova, koji je organizator festivala "Vitez fest 2016" koji se svake godine održava na Beogradskoj tvrđavi, saopštio je da je mač ručni rad kovača Željka Pantića iz Smedereva i replika je srednjevekovnog jednoiporučnog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i fotroli.

Ovaj velelepni mač je specijalno iskovan za ovu priliku uz konsultaciju arheologa i stručnjaka za srednjovekovno oružje, Marka Aleksića, i najlepša je istorijska rekonstrukcija svetski priznatog srpskog mača ikada rađena u Srbiji do danas, navodi se u saopštenju.

Zbog toga ga je Upravni Odbor Kraljevskog Reda Vitezova namenio "najvećem savremenom planetarnom srpskom vitezu Novaku Đokovicu", dodaje se u saopštenju.

Na istom događaju Kraljevski red vitezova ce uručiti i priznanja svim zaslužnim institucijama, pojedincima, učesnicima i partnerima koji su pomogli da se održi Vitez Fest 2016.
Ova viteška manifestacija održava se svake godine na praznike Vrbica i Cveti, sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja, a pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđevic.