"Glasaću za nezavisnost, iako nam je Vlada Španije ne dozvoljava", poruka je nekadašnjeg španskog reprezentativca, koji je u nedelju govorio pred hiljadama istomišljenika u Barseloni.

Karles Puđdemon, lider katalonske pokrajine, ranije je za 1. oktobar zakazao glasanje o nezavisnosti Katalonije, uprkos tome što se centralna vlada tome protivi, a i Ustavni sud Španije smatra referendum neustavnim.

Gvardiola je održao "zapaljiv" govor (pričao je na katalonskom, španskom i engleskom jeziku!), uz glavnu poruku: "Nema drugog izbora nego da glasamo!".

On je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži referendum o nezavisnosti Katalonije, optužujući vlast u Madridu za "autoritarnost" i da podriva i uništava osnovne temelje svakog društva kakvi su obrazovanje i zdravstveni sistem.

Stavovi Gvardiole odavno su poznati, a nije ih krio ni dok je igraio za reprezentaciju Španije. Gotovo preslikano je ponašanje sadašnjeg fudbalera Barselone Đerara Pikea.

Izvor: YouTube

Katalonija već decenijama želi nezavisnost od Španije, pre svega iz ekonomskih razloga. Katalonija je bogatiji deo Španije i smatra da daje neuporedivo više u centralnu kasu nego što bi trebalo.

Lider katalonske pokrajine objavio je u petak da će pitanje na referendumu biti: "Da li želite da Katalonija bude nezavisna država u formi republike?".

Ako većina bude zaokružila "DA", katalonska vlada je saopštila da će odmah početi proces odvajanja od Španije.