Nišlije su najavile, a sada je saradnja i ozvaničena. Nekada poznati austrijski fudbaler, a sada već i dokazani trener Peter Pakult novi je šef stručnog štaba Radničkog iz Niša.

"Kao igrač i trener sam igrao i vodio mnoge timove i ne plašim se novih izazova i zadataka. Radujem se svakom novom zadatku. Radnički poznajem iz prošlosti, još dok sam bio mlađi, jer je Radnički bio poznat klub 70-tih i 80-tih godina", rekao je Pakult za Tanjug.

Pakult je kazao da želi u Radnički da donese svoje igračko i trenersko iskustvo, koje je stekao godinama bavljenja fudbalom u Austriji i inostranstvu.

"Bio sam u mnogim klubovima i to stečeno iskustvo želim da donesem u Niš", poručio je Pakult i dodao da ne može da poredi srpski i austrijski fudbal.

"Austrija, isto kao i Srbija ima dobre igrače, ali je razlika u tome da su srpski na transfer listi skuplji i bolje prodaju. To je plus za srpske igrače. Postoji mnogo poznatih srpskih igrača u velikim svetskim klubovima i tu tradiciju treba nastaviti. Nadam se da ćemo i u Nišu iznedriti nekog igrača za svetsku fudbalsku scenu".

Novi trener Radničkog poznaje srpske igrače jer prati fudbal na ovim prostorima.

"Ipak, uvek je drugačije kada radite sa nekom ekipom, ali fudbal je međunarodna igra. Naravno da se suočavate sa različitim mentalitetima, a o srpskom mentalitetu kažu mnogo toga. Na treneru je da pokuša da nešto promeni".

Cilj mu je da kao trener Radnički uvede među prve četiri ekipe u Srbiji.

"Pokušaćemo da igramo za vrh. Crvena zvezda i Partizan su van konkurencije, jer imaju veće budžete i kvalitetnije igrače. Ostali će se boriti za preostala mesta, a nadam se da će Niš da se bori za prva četiri", naglasio je on rekavši da će se boriti za "ulazak u Evropu".

Pakult, koga kao trenera krasi to što posebno radi na fizičkoj spremi i disciplini igrača, najduže se zadržao u Rapidu iz Beča, koji je vodio od septembra 2006. godine do aprila 2011, a u sezoni 2007/2008. domogao se i tutule prvaka Austrije.

On je sedeo i na klupama Lajpciga, Minhena 1860, Zavrča, Dinama iz Drezdena, Kerntena, kao i svog matičnog kluba, FAC iz Beča, a pre dolaska u Niš trenirao je hrvatsku Cibaliju.

Pomoćnik Pakulta u Radničkom biće nekadašnji reprezentativac Boban Dmitrović, koji je više godina igrao u Austriji.