Za tačno 365 dana počinju Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. Odborajavanje je i zvanično počelo otkrivanjem olimpijske baklje.

Direktor Organizacionog komiteta Li Hi-bom izrazio je nadu da će na Igrama u Pjongčangu učestvovati sportisti iz Severne Koreje i Rusije.

Odnosi dve Koreje su zategnuti pošto je Severna Koreja izvršila dve nuklearne probe, dok su ruski sportisti pod lupom javnosti zbog navoda o sistemskom dopingu uz pomoć države na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

"Svaka zemlja i svaki sportista koji vole mir imaju pravo i obavezu da učestvuju na Olimpijskim igrama. Severna Koreja nije izuzetak. Pripremamo se za mogućnost da njeni takmičari učestvuju na Igrama", rekao je Li.

Izvor: Youtube

Južna Koreja će tako drugi put biti domaćin Olimpijskih igara, nakon što je organizovala Letnje igre u Seulu 1988. godine.

Organizatori su ovog puta morali da se suoče sa kašnjenjima u radovima, nesuglasicama oko mesta obavljanja građevinskih radova i teškoćama privlačenja domaćih sponzora. Oni sada moraju da pojačaju interesovanje javnosti za Zimske oimpijske igre, posle političkih previranja i interesovanja oko predsednice Park Geun-hje, koja je opozvana zbog skandala o korupciji.

Građevinski radovi na 12 takmičarskih lokacija se privode kraju, uključujući i šest potpuno novih.

Olimpijsko selo i selo za medije, kao i petougaoni stadion, na kome će biti održane ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, biće završeni do septembra.

Takođe, danas je putem interneta počela i rezervacija ulaznica za takmičenja.