Šef odeljenja Komunikacija Evropske atletike (EA), Džejms Maligen dao je danas izjavu za TV N1 koja ga je citirala da je "Beogradski maraton suspendovan zbog dugovanja", ali je potom zatražio da ga isprave, jer ga "nisu dobro razumeli".

Nova izjava glasi:"'Running for all0" sertfikat za Beogradski maraton zbog dugovanja, suspendovan do daljeg".

"Evropska Atletika u septembru prošle godine, postala je svesna da postoje određeni problemi u vezi sa dugovanjima Beogradskog maratona. Tada smo suspendovali svaku dalju aktivnost Beogradskog maratona, podršku i promociju trke sa naše strane. Takva je situacija sve od septembra, a sada smo Beogradski maraton izbrisali i iz Kalendara EA predstojećih događaja. I suspenzija dalje promocije od strane Evropske atletike, ali i nenavođenje trke u Kaledndaru ostaju na snazi sve dok ne dobijemo čvrste dokaze da su problemi rešeni", rekao je Maligen u prethodnoj izjavi.

“Running For All” je program Evropske atletike kroz koji se promovišu i sertifikuju ulične trke širom Starog kontinenta.

U telefonskoj izjkavi za TV N1, on je dodao da se čeka "povratna informaciju Beogradskog maratona, a rok je kraj februara".

U saopštenju od nedelje, organizatori Beogradskog maratona nisu negirali da postoje zaostale finansijske obaveze, ali i da najmasovnija atletska manifestacija ne strahuje za budućnost.

"Dugogodišnji, osvedočeni neprijatelji Beogradskog maratona - najveće, najmasovnije i najznačajnije tradicionalne međunarodne sportske manifestacije u našoj zemlji - obavestili su domaću javnost o finansijskim problemima koje ima preduzeće Beogradski maraton - zbog čega mu je, navodno, Evropska atletika (EA) 'oduzela licencu'. Naprotiv, Beogradski maraton upravo uz potpunu saglasnost i po dogovoru sa Evropskom atletikom i rešava postojeće probleme, a samo održavanje događaja nije dovedeno u pitanje", navodi se u saopštenju Beogradskog maratona.

Dodaje se da će 30. Beogradski maraton (22. april) biti "najmasovniji do sada", uz učešće od oko 8.000 trkača.