Nju Igland Patriotsi su šampioni! Oni su osvojili peti trofej prvaka američkog fudbala, pošto su trijumfovali na 51. Superbolu protiv Atlanta Falkonsa u meču koji će zauvek ostati upisan u istoriji.

Slavili su u finalu rezultatom 34:28 (0:0, 3:21, 6:7, 19:0, 6:0) nadokandivši najveći zaostatak ikada (3:28) i prvi put igrajući produžetak.

Atlanta je sjajno počela utakmicu, u prvom poluvremenu je igrala dobro u napadu i odbrani i nisu dozvolili Petrotsima da se povežu. U trećoj četvrtini Falkonsi su poveli sa 28:3, predvođeni Metom Rajanom koji je bacio dva tačdauna, ali su Petriotsi posle toga popravili igru i napravili najveći preokret u istoriji Superbola.

Nju Ingland je postigao 19 poena u poslednjoj deonici, uključujući i dva pretvaranja, a Džejms Vajt je tačdaunom obezbedio pobedu.

Meč za prvaka NFL treći put je održan u Hjustonu. Na NRG stadionu bilo je prisutno više od 71.000 ljudi, a zapaženi nastup imala je i Lejdi Gaga.

Petriotsi su peti put u istoriji osvojili pehar, u ukupno devetom finalu, po čemu su postali rekorderi. Sada su iza njih sa osam nastupa na Superbolu ostali Pitsburg Stilersi, Dalas Kaubojsi i Denver Bronkosi.

Atlanta je tek drugi put igrala u finalu, ali opet bez uspeha. Falkonsi su se prethodno borili za pehar 1999. godine, ali su i tada ostali "kratkih rukava" protiv Denver Bronkosa.

Junak meča bio je sjajni kvoterbek Tom Brejdi, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača finala (MVP), čak četvrti put u karijeri, a postavio je i rekorde Superbola sa 43 uspešna dodavanja i 466 "bačenih" jardi, a imao je i dva tačdauna i jedan intersepšn

"Pokazali smo da smo mentalno jaki i ovoga ćemo se sećati do kraja života", rekao je Brejdi, koji je bio MVP i 2001, 2003. i 2014. godine.

"Nosili smo jedan drugoga na leđima. Nismo odustajali, ovo je bila tešla bitka. Atlanta ima dobar tim, čestitam im. Hvala svim navijačima, svima u Bostonu, Nju Inglandu, volimo vas. Bili ste uz nas tokom cele godine. Donosimo ovaj trofej kući. Svi trofeji su slatki, svi su drugačiji. Bili smo prilično dobri prethodnih godina. Prošle godine smo bili u finalu AFC, a pre dve godine smo osvojili Superbol, tako da ne mislim da se neko zbog Petritosa osećao loše", rekao je 39-godišnji Brejdi.

Petriotsi su se trijumfom u Hjustonu priključili dvema ekipama sa po pet pehara (Dalas Kaubojsi, San Francisko Fortinajnersi), dok su jedino uspešniji Pitsburg Stilersi, koji u vitrinama imaju šest trofeja Vinsa Lombardija.