Jubilarni 30. Beogradski maraton održaće se 22. aprila i biće najbolji i najmasovniji u svojoj dugogodišnjoj istoriji, saopštili su organizatori.

Do sada je prijavljeno 4.500 učesnika maratonske i polumaratonske trke iz 58 zemalja sveta sa svih kontinenata, a očekuje se da će u Beogradu ove godine trčati rekordnih 8.000 učesnika.

Poslednjih dana pojedini mediji preneli su informaciju da je Beogradskom maratonu Evropska atletika oduzela licencu zbog nagomilanih dugova i da je o tome obavestila i Atletski savez Srbije.

Evropska atletika je navela da je bila primorana na takav čin budući da je više puta upozoravala organizatore da reše sporove i nagomilane dugove, ali da po tom pitanju nije ništa preduzeto. Zbog pritužbi atletičara i njihovih menadžera, koje su stizale, Evropska atletika bila je primorani da oduzme licencu Beogradskom maratonu i izbriše ga iz kalendara takmičenja.

Organizatori Beogradskog maratona ne negiraju da postoje zaostale finansijske obaveze, ali i da najmasovnija atletska manifestacija ne strahuje za budućnost.

"Dugogodišnji, osvedočeni neprijatelji Beogradskog maratona - najveće, najmasovnije i najznačajnije tradicionalne međunarodne sportske manifestacije u našoj zemlji - obavestili su domaću javnost o finansijskim problemima koje ima preduzeće Beogradski maraton - zbog čega mu je, navodno, Evropska atletika (EA) 'oduzela licencu'. Naprotiv, Beogradski maraton upravo uz potpunu saglasnost i po dogovoru sa Evropskom atletikom i rešava postojeće probleme, a samo održavanje događaja nije dovedeno u pitanje", navodi se u saopštenju Beogradskog maratona.

"Nije nova vest da preduzeće Beogradski maraton ima zaostale finanijske obaveze. O razlozima za to, kao i o našem planu rešavanja tih problema - upoznati su svi oni kojih se te naše obaveze tiču, uključujući i Evropsku atletiku. Naravno, finansijske obaveze preduzeća Beogradski maraton nisu obaveza Grada Beograda. I ovom prilikom želimo da istaknemo izuzetan značaj Grada Beograda u sistemskom razvoju Beogradskog maratona u svim njegovim segmentima u poslednje tri godine. Ali jeste vest da su finansijska potraživanja Beogradskog maratona višestruko veća od naših obaveza, da je Beogradski maraton tužio svog najvećeg dužnika i po tom pitanju čekamo sudski epilog, a da se protiv Beogradskog maratona ne vodi ni jedan sudski postupak za naplatu potraživanja", stoji u saopštenju.

Navodi se i da je "apsoulutna laž da preduzeće Beogradski maraton nije pravdalo budžetska sredstva Ministarstvu omladine i sporta kojima je Ministarstvo, u skladu sa svojim mogućnostima, godinama unazad podržavalo Beogradski maraton. Jer, Beogradski maraton nikada ne bi ni dobio tu finansijsku podršku Ministarstva da nije svake godine na potpuno ispravan i zakonit način pravdao dobijena finansijska sredstva", napisano je u saopštenju uz navođenje da "kreatori lažnih vesti imaju potrebu da manipulišu i obmanjuju domaću javnost jer ne mogu da podnesu uspehe koje sve masovniji Beogradski maraton godinama postiže".

"Beogradski maraton će, kao i do sada, uvek štititi interese atletskog sporta u našoj zemlji, našeg trkačko-rekreativnog pokreta, Evropske atletike, Svetske asocijacije atletskih federacija, Svetskog udruženja maratona i uličnih trka, naših poslovnih partnera, Ministarstva omladine i sporta i Grada Beograda. Dušebrižnicima, javnim i potajnim, poručujemo da konačno počnu nešto da rade, da nešto vredno stvaraju, a ne da uništavaju osvedočene vrednosti u čijem stvaranju nisu ni učestvovali", saopštili su iz Beogradskog maratona.